Geestelijke verzorging

 

Geestelijk verzorger in de thuissituatie (vanaf 2019 vergoed)

 

Lichamelijke verzorging is de normaalste zaak van de wereld. Geestelijke verzorging ook. Dat je zin hebt in je leven en dat het betekenis heeft, is net zo belangrijk als dat je ademt en lekker eet.


Een geestelijk verzorger verzorgt ‘de geest’. Door te luisteren naar wat je bezighoudt en naar wat je blij of juist verdrietig maakt. De geestelijk verzorger helpt je bij grote en kleine levensvragen, of gewoon: als je er even niet zelf uitkomt. Geestelijke verzorging is de professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing. Geestelijke verzorging is dus breder dan hulp bij zorgvragen. Als mensen in de thuissituatie behoefte hebben aan geestelijke verzorging, waar het eigen sociale netwerk niet in kan voorzien, kunnen zij zelf contact opnemen met een geestelijk verzorger of kunnen zij door een zorgverlener worden doorverwezen naar een geestelijk verzorger.

  In de praktijk van geestelijke verzorging wordt vaak het ABC-model gebruikt: aandacht, begeleiding en crisis. De geestelijk verzorger kan ingeschakeld worden als er sprake is van intensievere begeleiding en een (existentiële) crisis.

  Het beroepsdomein van geestelijk verzorgers kan overlap vertonen met dat van (klinisch) psychologen, praktijkondersteuners van huisartsen, en maatschappelijk werkers als het gaat om het begeleiden van patiënten bij het omgaan met ziekte, beperkingen en de naderende dood. Geestelijk verzorgers hebben echter specifieke expertise als het gaat om het reflecteren op ethische, levensbeschouwelijke en religieuze thema’s. Geestelijk verzorgers hebben een opleiding in de theologie, humanistiek of religiewetenschappen op universitair of hbo-niveau.

  Vanaf 1 januari 2019 maakt een nieuwe subsidieregeling de inzet van geestelijk verzorgers in de thuissituatie mogelijk.

   

  Op wie richt de regeling zich?

  Voor de vergoeding van inschakelen van geestelijke verzorgers komen in aanmerking:
   

  • Mensen van 50 jaar en ouder
  • Palliatieve patiënten (inclusief naasten)
  • Kinderen in de palliatieve fase en hun naasten

  Het Scharniermoment is geregistreerd bij:

  LSV
  VGVZ
  SKGV